onsdag, februari 20, 2013

Stenen från rymden dödade Ludvig



Den spektaktulära meteoritträffen i Tjelyabinskregionen för någon vecka sedan vållade ju omfattande skador på marken, och man beräknar att mer än 1000 personer skadades, såvitt känt dödades dock turligt nog ingen. Händelsen aktualiserar vad man tror sig veta det enda dokumenterade fallet där en människa avlidit till följd av ett meteoritnedslag. Händelsen inträffade i Sverige för mer än 100 år sedan.

På kvällen den 20 maj 1900 var den 55-årige Ludvig Lundberg i Kvavisträsk, Norsjö  kommun (AC) på väg för att träffa sin granne Fredrik på Berge när hela trakten lystes upp av ett kraftigt ljussken i förening med ett kraftigt dån. Då traktens människor vågade ge sig ut för att se vad som hade hänt fann de Ludvig liggande medvetslös på vägen, femtio meter från en 2x5 meter stor krater i marken. Ludvig Lundberg fördes till sjukstugan med avled efter några dagar utan att ha vaknat upp ur medvetslösheten. Man tror att han drabbades av ett slaganfall utlöst av chockvågen från detonationen, samma typ av skada som inträffar vid en bombkrevad.

Vad var det då som hade hänt? Jo, en meteorit hade kommit söderifrån i en flack bana och slagit ner i närheten av vägen där Lundberg kommit promenerande. Sannolikt hade han hunnit registrera ljusskenet men inte haft en chans att sätta sig i säkerhet innan nedslaget skedde. Kratern finns fortfarande att beskåda mer än 100 år efter den fatala händelsen, och det är genom att studera dess form som vetenskapsmän tror sig kunna fastställa rymdstenens bana.  Man reserverar sig dock för att nyfikna som grävde på platsen under 1930-talet kan ha deformerat gropen. Några rester efter meteoriten har inte gått att finna - kanske ligger de nu som stenflisor i någon byrålåda eller uthus någonstans, utan att någon längre känner till historien bakom fragmenten.

Historien om den stora smällen i  Kvavisträsk har räddats till eftervärlden av Kjell Johansson i boken  ”Qwafvisträsk”. Under sin uppväxt på 1930- och 1940-talen kunde han höra äldre personer i byn prata om händelsen. Kanske skulle Norsjö kommun passa på att bygga ett litet minnesmärke på platsen, nu när det talas så mycket om stenarna från rymden?

Fotnot 140130: har hittat ytterligare ett fall där en person sägs ha dödats av en meteor. I Östgötaposten 8/1 1910 kan man läsa:  "Dödad af en meteorsten. På ett egendomligt sätt förlorade härom natten en engelsman lifvet i närheten af Belle-Fontaine vid San Francisco. En meteor föll, krossade en byggnad som antändes och dödade engelsmannen. Meteoren, som uppgifves ha haft ett omfång af 7 ½ till 10 meter, borrade sig slutligen sex meter ned i jorden."

Inga kommentarer: